Oostende is uniek; ze is tegelijkertijd een kust- en centrumstad én een toeristische trekpleister. Om ervoor te zorgen dat mens en dier harmonieus kunnen samenleven wordt al enkele jaren gewerkt aan een duurzaam beleid inzake dierenwelzijn.
Wat doen we al?
Oostende was in 2019 de eerste stad in Vlaanderen met een officieel verbod op attracties met paarden en pony’s. Tevens zorgden we met een nieuw reglement voor de paardenkoetsen voor een stevig welzijnsbeleid voor de paarden. Zo mogen de koetsen bij hoge temperaturen niet meer uitrijden en moeten de rusttijden van de paarden gerespecteerd worden.
Eén op de zes Oostendenaars heeft een hond. Daarom vinden we het belangrijk dat onze geliefde viervoeters zich kunnen uitleven in de stad. Zo kwam er in de voorbije legislatuur een zomer- en winterregeling zodat honden elk seizoen toegang hebben tot het strand. Ook investeerden we in speeltoestellen op de hondenloopweide en beperkten we het vuurwerk. We hebben een hittebrigade die op pad gaat tijdens de zomer om geparkeerde auto’s te controleren op achtergelaten dieren.
Er werd een heus zwerfkattenbeleidsplan opgesteld en de budgetten werden opgetrokken: er wordt nu ook geld voorzien voor kwalitatieve voeding voor de poespashouders, voor schuilhuisjes en naast sterilisatie en castratie ook budget voor extra medische kosten zoals kattenaids en het kattenleukemie virus.
“We merken een groot verschil in de zwerfkattenkolonies. In de wijk Mariakerke, in het centrum en in de buurt van de volkstuintjes is er een opmerkelijke verbetering tegenover de vorige jaren. De sterilisatiecampagnes hebben tijd nodig om te werken, maar werpen nu toch hun vruchten af,” geeft dierenarts Maya Herman aan. Ze merkt het zowel in haar praktijk in het centrum als op Mariakerke.
Zowel voor inbeslagnames van honden als voor (zwerf)katten heeft Oostende – onder impuls van schepen Silke Beirens – voor het eerst een duidelijke samenwerkingsovereenkomst met het Blauw Kruis van de Kust. In combinatie met een goede informatie-uitwisseling met de cel Omgevingshandhaving van de lokale Politie Oostende zodat we onze dieren snel kunnen verzorgen en plaatsen.
Meeuwen, duiven en ratten zijn niet altijd de meest geliefde dieren in onze stad. Maar we leven er wel mee samen dus proberen we de overlast tot een minimum te beperken. Daar zetten we dan ook op in. Door een structurele samenwerking op te zetten met het VogelOpvangCentrum, samen met een gedegen en ervaren Meeuwenteam kiezen we voor een meeuwvriendelijk beleid. Ook de ratten bestrijden we op een diervriendelijke manier. We vermijden gif om de kans op secundaire vergiftiging te vermijden en kiezen voor een val.
Oostende is de eerste stad die de bewoners de mogelijkheid geeft om samen met hun huisdier begraven te kunnen worden.
Een blik op de toekomst: een dierenwelzijnsraad, een dierenambulance, een huisdierenpaviljoen, een nieuwe hondenloopweide en zoveel meer
We kijken uit naar de bouw van het nieuw dierenasiel en zorgden voor een doorgeeflening en blijven het Blauwe Kruis van de kust ondersteunen met een jaarlijkse structurele subsidie van 105.000 euro. Dat is vijf keer meer dan wat ze nu krijgen. Dit dierenasiel is de kroon op de hernieuwde samenwerking tussen de stad en het asiel. Het zal een pareltje worden dat zal voldoen aan de meest recente standaarden inzake dierenwelzijn en ook een mooie werkplek vormen voor de medewerkers en de vele vrijwilligers.
Een mooie toekomst voor onze dieren creëren doen we echter samen, daarom richten we een dierenwelzijnsraad op. Op deze manier brengen we de middenveldorganisaties en mensen met een hart voor dieren samen. De dierenwelzijnsraad brengt in de eerste plaats adviezen uit en engageert zich om de Oostendenaars te sensibiliseren en te informeren over de grote én de kleine dieren in onze stad. “Eén van de eerste dossiers waar we hun mening over zullen vragen is de toekenning van een ‘diervriendelijk label’ aan restaurants, cafés en winkels. Met dit label geeft de uitbater aan dat dieren welkom zijn in zijn zaak. Een meerwaarde voor uitbaters en eigenaars,” vindt Scarlett Opstaele.
Trots op Oostende wil graag meer faciliteiten voor dieren en onderzoekt de mogelijkheden om een dierenambulance op te zetten. “Ik merk in mijn dierenartsenpraktijk dat veel mensen niet beschikken over een auto of de mogelijkheid hebben om zich te verplaatsen. Een dierenambulance zou, net zoals mensen daar gebruik van kunnen maken, een mooie oplossing zijn om het dier de gepaste zorg te geven” zegt Maya Herman.
Heel wat ziekenhuizen bieden reeds de mogelijkheid aan huisdieren om eens op bezoek te gaan bij hun baasje. “We willen dan ook een huisdierenpaviljoen aan AZ-Oostende. Het is een unieke kans voor gehospitaliseerde baasjes om terug herenigd te worden met hun huisdier. Dit paviljoen zou ook plaats kunnen bieden aan therapiehonden. Daarnaast willen we ook vaste huisdieren in de rust- en verzorgingstehuizen van de stad,” laat Scarlett Opstaele weten.
In de toekomst plannen we niet enkel een nieuwe plek voor het hondenbos in het Stadsrandbos. “We kiezen bewust voor het Stadrandsbos omdat deze locatie goed bereikbaar is en er een voldoende parkeerplaats is aan het crematorium” zegt Bram Keirsebilck. “Daarnaast kijken we ook naar het Park Nieuwe Koers. Daar is jaarlijks maar één groot evenement, daarnaast wordt dit terrein amper gebruikt. We willen een grote hondenloopweide inrichten waar mobiele toestellen komen te staan. Naast de reeds bestaande strooiweide in het Maria Hendrika Park willen we echter een stap verder en plannen de realisatie van een dierenbegraafplaats,” laat Silke Beirens weten.
Samen met het NorthSealTeam verwelkomen we nu al onze zeehonden en beschermen we ze tegen nieuwsgierige mensen en hun viervoeters. “We willen inwoner en toerist zo veel mogelijk informeren over deze bijzondere dieren en daarom willen we investeren in een officieel infopunt. We betrekken ook scholen en geven toelichtingen. Daarnaast willen we investeren in gepaste omheining zodat ze een rustplaats hebben waar ze zich beschermd voelen,” geeft Bram Keirsebilck mee.
“We willen een harmonieus evenwicht vinden tussen mens en dier en wegen steeds de voor- en nadelen. We gaan voor een aanpak op maat. Van de bestrijding van de Aziatische Hoornaar tot het ontwikkelen van een bijenplan. Van nieuwe begrazingsprojecten voor schapen en koeien met lokale bioboeren tot het plaatsen van zwaluwnesten. Van het geven van een duivenpil tot het bestrijden van ratten. Dit steeds in dialoog met de inwoner en in nauwe samenspraak met middenveldorganisaties,” zegt Silke Beirens.