Trots op Oostende speelt op de bal

De kandidaten van Trots op Oostende trappen de campagne zowel letterlijk als figuurlijk af. Met hun aftrap kiezen ze voor een positieve campagne voor de stad. “We hebben geluisterd naar de Oostendenaars, verschillende ideeën verzameld en alles samengebracht tot ons programma. Het resultaat is een positief verhaal voor de stad waarmee we de komende weken naar de Oostendenaars trekken, naar wie we blijven luisteren. Ons programma is geen vaststaand gegeven, maar een dynamisch werkdocument” zegt lijsttrekker Bart Tommelein. “We gaan het in deze campagne over de inhoud hebben, over de toekomst voor de Oostendenaar. We zullen op de bal spelen, niet op de man.”

Vlotte Mobiliteit

Er is vandaag een mobiliteitsplan voor het centrum van de stad. Dat plan zullen we evalueren in samenspraak met de inwoners en de handelaars. Bij alle aanpassingen staan veiligheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid centraal.

Concreet kiezen we voor nieuwe randparkings en een fiets- en wandelbrug voor een betere verbinding tussen de Vuurtorenwijk en het centrum. We willen een elektrische centrumbus voor wie moeilijker te been is. Er komt een beperkt aantal taxistandplaatsen aan het station, en een ‘kiss and ride’ zone. We zetten volop in op meer en veilige fietsenstallingen, ook in leegstaande panden. En nog meer fietsnietjes.
De Torhoutsesteenweg blijft een moeilijk punt op het vlak van verkeersdoorstroming. We willen van bij de start van de legislatuur een proefopstelling, waarbij we twee baanvakken voorzien voor doorgaand verkeer met een extra rondpunt ter hoogte van Decathlon. De Kapellebrug heropenen we voor uitgaand verkeer via het Vuurkruisenplein. Zo kan verkeer de stad vlotter verlaten, zonder bijkomende druk op de wijk Hazegras.

Single-vriendelijk beleid

Oostende telt heel wat alleenstaanden, bijna de helft van de huishoudens bestaat uit één persoon. Singles ondervinden enkele nadelen van alleen wonen en leven. We zullen daarom een single-toets invoeren. Bij elke beslissing bekijken we hoe we mogelijke onrechtvaardigheden kunnen wegwerken. We sluiten een single-vriendelijk charter af en installeren een adviesraad voor alleenstaanden.

Meer ruimte voor ondernemen en minder regels

De vele ondernemers in Oostende zorgen voor de bloei en de groei van onze mooie stad. Ons lokale aanbod is een grote meerwaarde. We willen dit verder ondersteunen, niet alleen in de binnenstad maar ook in de wijken, bijvoorbeeld met extra wijkmarkten. We willen een pop-up plan om leegstand tegen te gaan, tegelijkertijd stimuleren we het wonen boven winkels.
We nemen alle regels en belastingen voor ondernemers onder de loep. Ingewikkelde en onlogische regels worden vereenvoudigd of geschrapt. We kiezen voor maximale vrijheid en minimale regels.

Kwaliteitsvol wonen

Een veilige, kwaliteitsvolle, stabiele en betaalbare woning is een recht. Hiervoor ondersteunen en faciliteren we alternatieve woonvormen zoals co-housing en Tiny houses. Oostende heeft het opgelegde aantal sociale woningen bereikt. We willen meer doen, daarom blijven we sociale woningen bouwen en renoveren.

We ontwikkelen een visie rond vakantiewoningen voor de hele stad, die toelaat om de rol van toeristische centrumstad te vervullen zonder bijkomende druk op de woonprijzen. Op die manier vergroten we het aanbod op de woonmarkt.

Nederlands leren is belangrijkste speerpunt voor integratie

Met 134 nationaliteiten hebben we een diverse stad. We verwachten van álle inwoners dat ze Nederlands leren. Om nieuwkomers te bereiken werken we met ‘toeleiders’ uit de eigen gemeenschap. Zij informeren en motiveren mensen om ervoor te zorgen dat ze zich integreren in onze maatschappij. We organiseren of ondersteunen paas- en zomerklassen, taalbadklassen voor kleuters en kinderen, oefenkansen voor volwassenen … Met bedrijven gaan we in overleg om taallessen op de werkvloer aan te bieden. Vrouwen zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken, daarom kiezen we voor een project in samenwerking met AZ Oostende, artsen en verpleegkundigen die vrouwen mee toeleiden naar het leren van Nederlands en zo ook richting arbeidsmarkt.

Toegankelijke, nette straten met groene ontmoetingsplekken
De afgelopen jaren hebben we meer dan 10,25 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van 40.000 m² voetpaden. Dat is 60% meer dan voordien. Het werk is nog niet af en zal ook nooit af zijn. Daarom screenen we de volledige stad en duiden aan waar dringende ingrepen nodig zijn. Om zo een toegankelijke stad voor iedereen te bouwen.

Een groene omgeving zorgt voor een gezondere buurt en meer levenskwaliteit. Pleinen in de wijken en het centrum worden opnieuw echte ontmoetingsplekken met rustpunten en zitbanken. We ontharden en vergroenen waar het kan.

Een nette stad is een veilige stad. We kiezen voluit voor nachtophaling van vuilnis. We zetten verder in op sensibilisering maar handhaven streng als mensen sluikstorten. Het aantal sluikstortcamera’s wordt verhoogd voor meer controle.
Culturele trekpleister en keuze voor verblijfstoerisme
Ons cultureel aanbod is iets waar we trots op zijn. Elke maand maken we één dag de Oostendse musea gratis toegankelijk voor Oostendenaars. Voor creatieve makers voorzien we meer ruimte. Oostende is een stad van festivals. We blijven onze eigen traditionele evenementen en festivals zoals de Paulusfeesten, Theater Aan Zee, het Filmfestival… ondersteunen.

We zijn trots dat Oostende een geliefde bestemming is voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar we hebben ook oog voor de uitdagingen. We zeggen nee tegen massatoerisme. We kiezen voor evenementen die verblijfstoerisme stimuleren en die de meerwaardezoekers én Oostendenaars kunnen bekoren. We willen pionier blijven. Met de NMBS gaan we overleggen over de extra treinen op de hele warme dagen in de zomer, waarop onze stad de toevloed aan dagtoeristen niet aankan.

Veiligheid

Ons politiekorps is de afgelopen jaren sterk uitgebreid, met 35 mensen (25 FTE’s). Dit was broodnodig. We blijven oog hebben voor de noden van de politie. We vragen politieversterking uit het binnenland voor het hoogseizoen, net zoals onze politie andere zones ondersteunt.

Er komen nieuwe wijkkantoren waardoor de wijkpolitie zichtbaarder en bereikbaarder is. De wijkagenten ontlasten we waar mogelijk van administratieve taken, zodat ze nog meer de straat op kunnen. Ook in de strandpolitie en -reddingsdiensten blijven we investeren.

Plaats voor onze jeugd

Kinderen en jongeren hebben een eigen plek nodig. Zo houden we hen ook in Oostende. Daar maken we dus werk van. We willen meer ‘hangplekken’ voor jongeren. Uitgaan is voor onze jeugd belangrijk, daarom bouwen we een nieuwe fuifzaal in Bosjoenk. We investeren ook in de Velodroom als ontmoetingsplek, net als in de gebouwen voor jeugdverenigingen, die modern en energiezuinig moeten worden.

Diervriendelijke stad

We investeren fors in een nieuw dierenasiel. Dieren tellen echt mee in Oostende. Park Nieuwe Koers wordt maar één maal per jaar gebruikt, we maken er een grote hondenloopweide van met mobiele toestellen. Voor zieke mensen is het aangenaam om bezoek te krijgen van hun huisdier als ze in het ziekenhuis liggen, daarom willen we een huisdierenpaviljoen aan het AZ Oostende. Ook een dierenambulance, een dierenbegraafplaats, een inzamelpunt voor materiaal en voeding voor dieren … staan op ons verlanglijstje.

Dialoog met de Oostendenaar
We blijven in dialoog gaan met onze inwoners en tweedeverblijvers. Via wijkcafé’s, het O-punt waar iedereen terecht kan met meldingen, de onafhankelijke ombudsdienst, burgerbevragingen, de kindergemeenteraad, ons nieuw inwonerspanel, enzovoort. Samen zetten we een volgende stap in participatie. Voor beleidsbeslissingen in een wijk, betrekken we steeds de inwoners. Zij kennen hun wijk het best en zorgen voor essentiële input.

Het volledige programma kan je hier nalezen. Oostendenaars kunnen met hun vragen terecht in het campagnehuis van Trots op Oostende, open maandag tot vrijdag van 9u30-12u en van 15u-18u. Vanaf 16 september kan je tot 20u bij ons terecht. Op zaterdag zijn we open van 10 tot 12u.