Sterven maakt deel uit van het leven. Toch is rouw en verdriet nog te vaak moeilijk bespreekbaar. Trots op Oostende wil inzetten op het doorbreken van het taboe en daarom streven naar de titel ‘Troosthoofdstad’, een project van vzw Reveil. “Rouw is een universeel gegeven, een verlies dragen is overweldigend. Toch wordt nog te weinig gezien dat troost ook heel verbindend kan zijn. Mensen kunnen elkaars verdriet helpen dragen en als lokaal bestuur kan men hier absoluut de juiste voorwaarden voor scheppen.” zegt Anneleen Fransen, kandidaat voor Trots op Oostende en bezieler van Boven de Wolken vzw.
Overal ter wereld moeten mensen afscheid nemen van geliefden. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met dat verdriet, maar de rouw is universeel. Kandidaat Anneleen Fransen: “Verdriet kan verbindend zijn, en mensen samenbrengen zelfs over gemeenschappen heen. Daarom is het belangrijk dat een stad ook ruimte laat voor ontmoeting in het kader van rouw. Het laat toe om mensen die eenzelfde emotie delen met elkaar in contact te laten komen.”
Zo wil Trots op Oostende van de begraafplaatsen nog meer warme ontmoetingsplekkenmaken waar jong en oud zich welkom voelen. Dit kan naast de bestaande initiatieven zoals een troostbrievenbus ook door kindvriendelijke aanpassingen in de aanleg, denk aan een wilde bloemenplukweide, trooststoelen…
Annelore Maesen, kandidaat en coördinator netwerk palliatieve zorg, vult aan: “Mensen die sterven hebben mee aan onze stad gebouwd, we willen dan ook bijzondere aandacht voor de graven die verdwijnen. Hoe kunnen we die mensen blijven meenemen in het Oostende van de toekomst? We denken dan bijvoorbeeld aan een plaats waar we de foto’s die op de graven stonden verzamelen en zo blijvend zichtbaar houden. Ook de verhalendatabank met verhalen van mensen die begraven liggen moeten we meer onder de aandacht brengen.”
Extra aandacht moet gaan naar betekenisvolle momenten. “We kunnen nog meer doenwanneer iemand een aangifte doet van overlijden. Een mooi kaartje meegeven, een brochure waar mensen terecht kunnen als ze nood hebben aan ondersteuning of een goed gesprek, samenwerken met troostbuddy’s, bloemenzaadjes meegeven,…” zegt An Casteleyn, gemeenteraadslid en kandidaat voor Trots op Oostende.
Elkaar leren ondersteunen bij een afscheid en het verdriet samen dragen begint bij al jong bij hoe we kinderen leren hiermee om te gaan. Op vandaag bestaan er reeds rouwkoffers, maar dit is nog te weinig bekend in de scholen zelf. Door een scholenproject op te zetten rond rouw en verlies helpen we leraren om de dood bespreekbaar te maken en zo ook potentieel leerlingen bij te staan wanneer ze hiermee geconfronteerd worden. Ook het uitwerken van een palliatief beleid voor kinderen is een belangrijk aandachtspunt in de samenwerking met zorgverleners en AZ Oostende.
“Wij willen van Oostende troosthoofdstad maken in 2025, net zoals bijvoorbeeld ook De Panne het ons voordeed in 2023. Binnen dit project wordt een stad één jaar begeleid door Reveil vzw, hierbij worden lokale verenigingen en handelaars betrokken op weg naar een warmere samenleving. Dit traject mondt uit in een maand vol activiteiten en producties die troost bieden, en gedragen worden door de hele stad. De grote meerwaarde van een dergelijk project is dat je de genomen acties kan integreren en zo blijft meedragen in het lokaal beleid,” aldus nog Anneleen Fransen.