Trotse dromen voor Oostende

Trots op Oostende heeft ambitieuze plannen om Oostende nog gezelliger, veiliger, groener en toegankelijker te maken, met oog voor mens, dier en toekomstige generaties. De lijst met liberalen, groenen, christendemocraten en onafhankelijken – onder leiding van burgemeester Bart Tommelein – komt met ideeën om de site van het oude zwembad en de omgeving te vergroenen tot een erfgoedpark, de aanleg van nieuwe fiets- en jeugdvoorzieningen, en een duidelijke toekomstvisie voor Oosteroever als circulair stadsdistrict. Dit alles in samenspraak met de Oostendenaars.

1. Prachtig erfgoedpark aan Thermae-site in samenspraak met de Oostendenaars

Trots op Oostende wil de site van het voormalige zwembad herinrichten tot een prachtige groene erfgoedsite. “Er komen geen appartementen op die plek. Binnenkort start een participatietraject waarbij alle inwoners van Oostende worden uitgenodigd om mee te denken over de toekomstige invulling van deze plek. Het doel is om een groene ruimte te creëren waar zowel jong als oud kunnen ontspannen. Met Trots op Oostende stellen we voor om de site door te trekken tot het Koningspark en de Koning Astridlaan te ‘verlanen’, waardoor één doorlopende, aantrekkelijke groene site ontstaat,” aldus Wouter De Vriendt.

2. Nieuwe fuifzaal aan ’t Bosjoenk voor onze jeugd

Om te voorzien in de behoeften van de Oostendse jongeren, wil Trots op Oostende een nieuwe fuifzaal realiseren aan ’t Bosjoenk. “De plannen zijn klaar en kunnen snel worden uitgevoerd. Deze zaal zal een belangrijke ontmoetingsplek worden voor jongeren, waar kleine concerten en fuiven georganiseerd kunnen worden”, zegt Bart Plasschaert.

3. Fiets- en wandelbrug over de havengeul voor veiligere verbinding

De fietsverbinding tussen de Vuurtorenwijk en het stadscentrum loopt momenteel door het drukke havengebied, wat voor gevaarlijke situaties zorgt aldus Charlotte De Backer. “Met Trots op Oostende pleiten we voor de aanleg van een fiets- en wandelroute tussen de oude Zeevaartschool en de Esplanadestraat als veilig alternatief. Daarnaast wordt er gewerkt aan verbeterde, afgescheiden fietspaden om de veiligheid van fietsers te waarborgen.

4. Groenere pleinen als ontmoetingsplekken in het centrum en de wijken

Natacha Waldmann: “We kiezen voor ontharding en vergroening van het openbaar domein, zowel in de wijken als in het centrum. Daarbij waarderen we onze bestaande parken op, werken we verharding weg en creëren nieuwe groene zones in de wijken waar de impact van klimaatopwarming het grootst is zoals het centrum, Westerkwartier of de Vuurtorenwijk. Daarnaast ondersteunen we élke actie – groot of klein – om het openbaar én privaat domein verder te ontharden. Pleinen in de wijken worden opnieuw echte ontmoetingsplekken.”

In het Westerkwartier werd een succesvol proefproject opgestart waarbij buurtbewoners samen met de stad nadachten over de herinrichting van het Gerechtsplein. De eerste stappen werden al gezet met de plaatsing van bloembakken en groene zones. Trots op Oostende wil verder gaan door het plein deels te ontharden en ruimte te creëren voor jongeren en ontmoetingen. Ook in de andere wijken zetten we gelijkaardige projecten op.

5. Oosteroever als circulair stadsdistrict

Trots op Oostende zet in op de ontwikkeling van Oosteroever tot een circulair en klimaatbestendig stadsdistrict met maritiem karakter. Oosteroever moet een duurzame wijk worden, met ruimte voor wonen, groen en innovatie.

“We zorgen voor een mooie mix van bedrijven en economische activiteiten die rond circulariteit en hergebruik werken, kennis-en onderzoeksinstellingen in de blauwe en maritieme sector én publieke functies gericht op vrije tijdsbeleving” zegt Silke Beirens. “De sociaal-circulaire hub O.666 vormt het scharnier tussen het maritieme stadsdistrict en de recente woonontwikkeling. De publieke ruimte richten we zo in met veel ruimte voor groen en veilige en aangename fiets-en wandelinfrastructuur.”

6. Grote hondenloopweide in Park Nieuwe Koers met mobiele toestellen

Park Nieuwe Koers wordt momenteel slechts één keer per jaar gebruikt voor een groot evenement. “We kiezen ervoor om het park beter te benutten door een grote hondenloopweide te voorzien met mobiele toestellen. Zo wordt het park aantrekkelijker voor dagelijkse bezoekers en kunnen ook honden en hun baasjes er volop genieten” leggen dierenliefhebbers Niek Calcoen en Scarlett Opstaele uit.

7. Elektrische centrumbus voor verbeterde mobiliteit

Veel senioren worden geconfronteerd met mobiliteitsproblemen, waardoor dagelijkse activiteiten zoals winkelen of een bezoek aan de markt steeds moeilijker worden. Trots op Oostende stelt daarom voor om een elektrische centrumbus in te voeren. Een bus die continu door het stadscentrum rijdt volgens een hop-on-hop-off systeem, goedkoop en gemakkelijk. ”Hoewel het stadscentrum met een doorsnede van slechts 800 meter relatief klein is, is deze afstand voor veel ouderen en voor mensen die slecht te been zijn te groot om te voet af te leggen. Een centrumbus kan hen helpen om eenvoudig toegang te krijgen tot winkels, markten en sociale ontmoetingsplaatsen,” aldus Kato Hoogstoel.

Dit zijn slechts enkele dromen van Trots op Oostende voor een Oostende, waar iedereen zich thuis voelt. “We creëren een stad waarin bewoners actief mee kunnen denken en waar ruimte is voor ontmoeting, natuur en veiligheid,” aldus lijsttrekker Bart Tommelein.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *